Lajme dhe Aktivitete - Arkiva

28-08-2012

Poseta Akademiji za Sudije i Javne Tužioce u Makedoniji

U cilju daljeg razvoja meduinstitucionalne saradnje, Direaktor Kosovskog Instituta za Pravosude g. Lavdim Krasniqi sa saradnicima, 31. avgusta 2012,ostvario je jednu radnu posetu u Akademiji za Sudije i Javne Tužioce u Makedoniji. On je docekan od strane  Direktorke Akademije gospode  Aneta Arnaudovska .

Bilateralna pitanja od interesa o kojima se raspravljalo tokom sastanka odnosila se na ostvarenu obuku u Programu Koantinuirane Obuke za Pravno Obrazovanje i Programa Pocetne Obuke za Pravno Obrazovanje, posebno onih o obaveznoj obuci sudija , organizovaanju zajednickih treninga , razmena trenera , metodologije i teknike obuke, program obuke za kandidate za sudije i tužioce ,prijemni ispit za kandidate, program za mentore i razmena iskustava u oblasti publikacija.

Inicijative o regionalnoj saradnji u oblasti obuke za sudije , tužioce , kandidate za sudije i tužioce i drugih profesionalaca bila je tema razgovora tokom sastanka. U tom slucaju postignut je sporazum za zajednicko organizovanje obuku u oblasti Evropske Konvencije o Ljudskim Pravima , EU Zakonodavstvo , kao i druge aktivnosti koje mogu biti podržane od strane medunarodnih zajednickih partnera.

Ovaj sastanak je bio jedan od redovnih sastanaka ostvarenih izmedu dve institucije koje su rezultat aktivnosti koje proisticu iz Memoranduma o Razumevanju potpisanog od strane dve institucije u 2009 .

Na kraju sastanka , rukovodioci obeju institucija izrazili spremnost za dalju saradnju u intenziviranju novih inicijativa za postizanje kvalitetne obuke u cilju povec´anja znanja sudija i tužilaca , što je konstantna tendencija svih savremenih škola za obuku sudija, tužilaca, kandidata za te položaje i drugih profesionalaca.

Shpërndaje :